La meva llista de blogs

dissabte, 18 de juliol del 2015

L'ART DE LLEGIR IMATGES

Bona i xafogosa tarda!
Avui he rebut per correu postal -si això que en diuen carta-  el diploma d'assistència  a la 9a Escola d'Estiu de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, i m'ha fet molta il·lusió! Van ser quatre dies intensos i preciosos, on, per començar, vaig descobrir la única Biblioteca només Infantil i Juvenil de tot Catalunya. És una preciositat, si teniu ocasió i passeu per Parets, aneu a visitar-la, la seva directora Gisela i el seu equip us rebran amb molt "savoir faire" i amb un entusiasme que s'encomana.



La conferència inaugural ens la va obsequiar Martin Salisbury, autor de diversos llibres d'anàlisi d'il·lustracions i professor d'il·lustració a la universitat Anglia Ruskin, on dirigeix el primer programa de màster del Regne Unit en il·lustració sobre llibres infantils. Una ajuda molt valuosa alhora de descobrir i saber interpretar els diferents estil d'il·lustració. De vegades, cal un acompanyament per poder captar tots els valors i matisos de diferents tipus d'il·lustració, no tenim prou bagatge ni coneixements per poder assaborir una il·lustració, o com m'ha passat a vegades, d'entrada no m'agrada, perquè no hi sé veure tot el que hi ha. Cal un aprenentatge de lectura visual per poder captar i valorar cada il·lustració i per això, aquestes jornades han estat una eina molt útil. Fantàstica la comparació del procés de creació de la il·lustració a una composició musical, els àlbums il·lustrats tenen musicalitat i si no, feu la prova!


El segons dia ens va fer una conferència Montserrat Castillo, doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona,  va ser un passeig pels grans il·lustradors catalans, alguns coneguts i altres absolutament oblidats.

Apel·les Mestres



Pere Torné Esquius


 Joan Junceda

Ricard Opisso



Gaietà Cornet


Lola Anglada


Pilarin Bayés

Maria Rius



 Carme Solé Vendrell




Roser Capdevila


 i moooolts més, una autèntica lliçó d'història de la il·lustració catalana! Ei, i vaig guanyar un llibre del concurs d'endevinar il·lustradors, em va declarar "experta en Gaietà Cornet"!!




 Encara que sembli un fantasma soc jo en la foto, eh?



Després vam tenir la sort de poder escoltar a Joaquim Noguero, professor de periodisme cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramón Llull i de Crítica al Conservatori Superior de Dansa de Catalunya. És d'aquestes persones que et fan un bany de coneixements, que saben relacionar les diferents disciplines de l'art i fer-ne un discurs ben trabat i apassionant. Si per uns moments penses allò de Deu meu!, tot el que em falta per saber!, llavors va i et diu:
"Oi que si entrem en una habitació on expliquen un acudit que ja està començat, no podem riure perquè no l'hem entès?, dons amb molts coneixements ens passa això mateix, si no tenim tota la informació sobre una obra d'art, un quadre, una il·lustració,  un autor,... no el podem entendre i no cal preocupar-se, però sí, posar-se en feina, cal  crear contexts de convivència i adquirir els codis per desxifrar les imatges. La sensibilitat s'educa tant com la raó"
I llavors t'agafen unes ganes terribles de posar-te a llegir, d'anar a exposicions, a veure pel·lícules, dansa, teatre....!!! Ai!, quin goig i quanta feina tenim per fer més fantàstica!
I l'endemà va dirigir una taula rodona amb tres il·lustradors de luxe: Maria Rius, Noemí Villamuza i Ignasi Blanch,  i a través d'anècdotes, vivències i curiositats vam conèixer una mica més aquests tres GRANS de la il·lustració.




I a les tardes, quan la mandra de la digestió i la calor sufocant feia que tot fos més difícil... llavors, fantàstic, feiem tallers! Vam pintar, modelar, dibuixar, jugar, endevinar, construir, escoltar contes, inventar històries i , sobretot, aprofundir en una pila d'il·lustradors que mai acabes de saber tot el que amaguen: Maurice Sendak, Eric Carlé, Anthony Brown, Roberto Innocenti, Keta Pakovska, Suzi Lee, Lola Anglada... una manera genial de no adonar-se de la calor.








Juguem a saber de qui és cadascun? Au va que ja sé que els sabeu tots!!
I si us animeu durant les vacances,  a can Butjosa els tenen tots, aquests i moltíssims més!
Bones lectures estiuenques.
I per si voleu llegir alguna cosa que no sigui un àlbum il·lustrat, us recomano les memòries de Lola Anglada que ha editat la Diputació de Barcelona. En les jornades vam tenir el goig d'assistir a una teatralització d'uns fragments interpretats per l'actriu Carme Sansa que ens van fer posar la pell de gallina i que va fer-me agafar unes ganes boges de llegir-les senceres. Això és el que faré els propers dies intentant buscar la fresca a Vidrà i amb una pila de llibres més per no adonar-me de la calor.


Bones vacances a tothom, pugeu al tren?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada